Mágocsi Helytörténeti Gyűjtemény és Alkotóház

Mágocsi Helytörténeti Gyűjtemény és AlkotóházA főtérrel szemben a város helytörténeti gyűjteménye az egykori patinás parasztházban kapott helyet, amelyet a 2010-es városfejlesztési projekt keretében újítottak fel. Kiállítások és programok révén, a hagyományőrzés egyik kiemelt helyszíne lett. A főépületben, és udvari keresztszárnyban az egykori virágzó mezőváros tárgyi emlékeit tekinthetik meg az arra járók.
A Helytörténeti Gyűjteményt mágocsi lakosok által felajánlott régi használati tárgyakkal gazdagították a megvalósítók. Az épületben szobát alakítottak ki a németséghez köthető népviseleti öltözékekkel, a mágocsi sváb emberek múltban használt eszközeivel, berendezési tárgyaival (konyhai eszközök, asztalok, székek, gőzölős vasaló…stb.). A Mágocsi Római Katolikus Templom hagyatékai is az épületbe kerültek (egyházi képek, mise kellékei, ami ritka a helytörténeti gyűjteményekben). A templomtorony régi, felújítás előtti óra szerkezete is megtekinthető az odalátogatók számára. A folyosón Mágocs múltjáról fotókiállítás látható, melyek folyamatosan bővülnek. Az épület (pajta) istálló részében mezőgazdasági eszközöket, berendezéseket láthatnak a látogatók (szürethez használt eszközök, disznóvágási kellékek).
Minden év októberében életre kel a Helytörténeti Gyűjtemény Mágocson az Élő múzeum program keretében. 2017- ben rendhagyó módon még mesésebbé és interaktívabbá tették az időutazást a szervezők, hiszen a gyűjteménybe ellátogató több, mint 300 gyerek mesével átszőtt vetélkedők segítségével kalandozhatott Mágocs múltjában. Ezeken a napokon a résztvevők megismerkedhetnek a kovácsmesterség fortélyaival, a fazekas mesternél kipróbálhatják a kerámiakészítés gyakorlatát, és régi, gőzölős vasalóval is vasalhatnak a látogatók. Eközben egy régi citera hangját is hallhatják megszólalni az oda érkezők. Az épülethez tartozó istállóban háziállatok népes seregével találkozhatnak a gyerekek.

Virtuális séta